In 2023 moesten 2516 spoedritten naar Rijswijk worden uitgevoerd, waarbij een op de 23 ambulances langer dan een kwartier onderweg was. De gemiddelde wachttijd voor spoedeisende ambulancehulp steeg naar 10 minuten en 1 seconde, een toename ten opzichte van 2019.
Vergeleken met 58 gemeenten presteerde Rijswijk relatief goed, maar de punctualiteit is in vier jaar tijd aanzienlijk afgenomen. In postcodegebied 2282 is de gemiddelde wachttijd korter dan in postcodegebied 2289.
Zorgminister Agema erkent de zorgen over te late ambulance-arriveringen in bepaalde regio's en heeft aangedrongen op structurele oplossingen. BBB-Kamerlid Rikkers pleit voor extra ambulanceposten.
De Branchevereniging AZN benadrukt dat de snelheid van ambulancearriveringen niet de enige factor is voor adequate zorg bij spoedgevallen. Voorzitter Han Noten stelt dat een kwartier niet altijd noodzakelijk is.
Ook de politie kampt met afnemende punctualiteit in spoedgevallen. De politie slaagde er in 2021 in 83% van de gevallen binnen een kwartier te arriveren, terwijl de norm op 90% ligt. Personeelstekort en stijgende spoedmeldingen zijn hierbij aangevoerde oorzaken.
In vergelijking met 88% punctualiteit in gemeenten gelijk aan Rijswijk, presteert de politie lichtelijk minder. Het ter plaatse verlenen van eerste hulp kan de reactietijd van de politie beïnvloeden.