De gemeente Rijswijk staat voor een uitdaging in het nieuwe jaar, aangezien ze in de eerste zes maanden zeker 59 statushouders moet huisvesten. Met nog een maand te gaan heeft de gemeente de doelstelling van dit jaar nog niet gehaald, volgens nieuwe cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.
Van de 49 statushouders die Rijswijk in het tweede halfjaar van 2024 moet huisvesten, zijn er momenteel twintig van onderdak voorzien. Als er op 1 januari nog een achterstand is, wordt die bij de opdracht van 59 statushouders opgeteld. Zowel achterstand als voorsprong zullen worden verrekend.
De huidige praktijk waarbij gemeenten halfjaarlijks te horen krijgen hoeveel statushouders ze moeten huisvesten, zal veranderen met het nieuwe asielnoodmaatregelenpakket van minister Faber. Dit pakket wordt later in de Tweede Kamer besproken. Faber streeft naar sobere doorstroomlocaties, terwijl burgemeesters deze locaties als 'getto's' bestempelen.
Voor het komende halfjaar geldt er een nieuwe taakstelling voor heel Nederland van 17.700 statushouders die onderdak moeten vinden, bovenop eventuele achterstanden. Het totale aantal te huisvesten statushouders ligt hoger dan de voorgaande periode, wat de druk op huisvestingssystemen vergroot.
Er bestaat nog onzekerheid over de Hotel- en Accommodatieregeling voor statushouders. Gemeenten kunnen statushouders tijdelijk onderbrengen in hotels of recreatiewoningen, maar de regeling loopt af op 1 januari. Minister Faber overweegt om de regeling opnieuw open te stellen voor een bepaalde periode.
De uitdagingen in huisvesting voor statushouders en de evolutie van het beleid creëren een complexe situatie voor gemeenten in Nederland.